Ne yazık ki şiddetin her şeklini yaşantımız boyunca yaşıyor, görüyor ve duyuyoruz. Bazen yakınımızdan geçiyor, bazen de tam içinde yer alıyoruz. Gezegenimizde yaşam başlayalı beri de böyle…
Yakın Kitabevi Yayınları ile Yazar Handan Gökçek’in yürüttüğü edebiyat atölyesindeki çalışmalar bir süredir bir kavramı konu alarak kitap haline geliyor. İki yıl süreyle devam ettiğim bu dönemin sonunda konumuz şiddet oldu. ”Yakından Geçen Şiddet Öyküleri” yayınevinin ismine gönderme yapsa da şiddettin her türlüsünün ne kadar yakından yaşanmakta olduğunu da vurgulamış ve hatırlatmış oldu.
Edebiyat atölyesine devam eden diğer arkadaşlarımızla şiddet kavramı konuşuldu, tartışıldı ve her birinin kendi birikimi, bakışı ve kalemi ile şiddetin her şekli öykülere dönüştü.
Çalışmamızda konuk yazarlarımız da yer aldı. Nilüfer Açıkalın, Altay Öktem, Mehmet Fırat Pürselim, Meltem Arıkan, İlkay Noylan, Süreyya Köle ve Raşel Meseri öyküleri ile destek oldu.
Hekim olmam ve İzmir’de Aile Hekimi olarak halen aktif çalışmam nedeniyle mesleği gereği kalemi elinden hiç bırakamayan biri olarak bu sefer, bu kalemi farklı bir alanda kullanmak ayrı bir deneyim ve mutluluk oldu. Umarım yazıya, öykülere dökülen şiddetin farkındalığını artırabilir ve bir çeşit “reçete” önermiş oluruz.
Kitap, "Niye? Neden şiddet var? Nasıl icat edildi? “sorularına kendimce bulduğum cevapları anlatan, beraberinde farklı alanlarda yaşanan hallerine değinen ve birbirini tamamlayan bir üçleme olan öykülerimle başlıyor. Pek çok şekli ile ve bazen hiç fark edilmeden ve bilmeden yaşanan durumları, farklı hayal gücü ve bakış açıları devam ediyor.
Atölye katılımcıları ile kalemlerimizle ortak kitapta buluştuk. Sevgili Handan Gökçek tarafından cesaretlendirilerek okurlara ulaştık. Kitabımızı keyifle okumanız ve şiddetten uzak, barışçıl bir dünya umudunuzu korumanız dileğiyle… Uzm. Dr. Derya Mengücük